Historien bakom golf

The story behind golfGolfens ursprung är ett omtvistat ämne, och det är flera länder som hävdar att det var de som uppfann den. Dock har det genom historien funnits flera varianter av ”golf”, och vilken som är den riktiga föregångaren kan vara svårt att avgöra. Det finns även många forskare som har fördjupat sig inom detta, och nedan följer ungefär vad de har kommit fram till.

Många anser att golfen har sitt ursprung i Skottland, men forskare har kommit fram till att riktigt så inte är fallet. Den ursprungliga varianten i Skottland påminner nämligen mer om landhockey än om golf.

Enligt senaste forskningen har det börjats spela golf i Kina redan någon gång mellan 900-talet och 1200-talet. Man har hittat golfklubbor från denna tidsålder, som var infattade med både jade och guld, vilket visar på att det var en sport för de rika i samhället. Man spelade med 10 klubbor, och många av dem går att jämföra med dagens klubbor.
Enligt en forskare vid namn Ling kan det varit så att golfen sedan fördes vidare till Europa och sedan vidare till Skottland av mongoliska resenärer, då under den sena medeltiden.
Dock hävdar talesmannen för Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, vilket är en av Skottlands äldsta golfklubbar, att så som golfen ser ut idag med 18 hår har den helt klart uppstått i Skottland.

Varianten att sänka en boll i ett hål med hjälp av en golfklubba spelades i Nederländerna under 1600-talet, och man menar att namnet golf härstammar från nederländskan. Där finns ordet ”kolf”, vilket betyder klubba, pinne eller slagträ. Dock var kolf en inomhussport.
En liknande sport som kallades pagencia spelades redan i antikens Rom.

Det man med säkerhet vet är att världens äldsta golfbana är ”The Old Links”, som är belägen vid Musselburgh Racecourse. Man hävdar även att Maria Stuart ska redan 1567 ha spelat golf där (de äldsta golfrundorna är från 1672).