Golfklubbens vett och etikett

Golf club's grease and labelOrdet ”golfklubb” förknippas ofta hos många människor med det högre skiktet av samhällsklasserna och strikta golfkläder. Om man dessutom har sett filmen ”Den ofrivillige golfaren” så har nog det intrycket förstärkts ytterligare.
Visserligen har golf som sport varit kantad av regler både angående kläder och uppförande. Idag har mycket av detta lättat, och alla är lika välkomna in oavsett samhällsklass. Visst finns det fortfarande regler, men med sunt bondförnuft klarar man sig långt.

Det första som man bör ha i åtanke är säkerheten. Man får inte glömma att allvarliga skador kan uppstå om en klubba eller en boll träffar fel. För att undvika sådant är det viktigt att man visar hänsyn och beter sig på ett säkert sätt både på rangen och på banan. Varje år kommer rapporter om någon som har träffats av klubbor på övningsrangerna. Var därför uppmärksam och håll avstånd.

När du är ute på banan gäller det att vara uppmärksam på händelserna både framför och bakom din boll. Återigen är det ordet respekt som betonas, även på banan. En del spelare är ok med prat, tjo och tjim, samt mobiltelefoner. Andra spelare behöver tystnad för att koncentrera sig. Ett tips här är att åtminstone sätta mobilen på ljudlös, samt fråga dina medspelare om de är ok med det.
Tänk även på speltempot. Här gäller ett samspel med övriga, alla uppskattar inte att lägga sex timmar på att ta sig runt banan.

Här i Sverige ses den sociala biten inom golf som en stor del, och det pratas en del. Ibland kan det då ta onödigt mycket tid. Släpp då gärna förbi de spelare som är snabbare.

Klädkoder är också ett debatterat ämne. Dessa skiljer sig mellan klubbarna, men många har släppt på reglerna kring strikta golfkläder. Det första som man måste tänka på är bara att komma hel och ren till de flesta klubbar. Det innebär i praktiken att det är ok att spela i jeans eller träningsbyxor, men av praktiska skäl kan man rekommendera golfkläder. Dessa är nämligen anpassade för att kunna röra sig på ett bekvämt sätt när man spelar.